Nagykarácsony sorsjegy

A KTE KOSÁRLABDA KLUB KFT. HIVATALOS OLDALA

KTE - DUNA ASZFALT

Tippmix pro

Névadó szponzor

Kiemelt támogató

ALL STAR GÁLA

All Star Budapest 2017

EUROBASKET 2017

FIBA EURO 2017

U18 válogatott: fiatal keret, reális eredmény

2019. augusztus 05. hétfő
 

Véget ért az U18-as B-divíziós Eb, a magyar válogatott a 15. helyen végzett. A nemzeti együttes szövetségi edzőjét, a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzőjét kértük némi értékelésre.

- Mint minden nemzetközi torna, nyilván ez is sok szakmai tanulságokkal járt. Mi az, amit a leglényegesebbnek gondol?

- Számomra mindig az a legfontosabb, hogy mi az, amivel jobbítani lehet a csapatunkat, és persze mi az, amivel jobbítani lehet a saját munkámat. Nagy meglepetés nem ért, egyre jobban előtérbe kerül minden válogatottnál az atlétikusság, gyors, agresszív, gyorsan döntő, párharcokat vállaló játékosokra épülnek a válogatottak. Mi magunk is próbáljunk követni ezt a folyamatot, ennek megfelelően terveztük meg a keretet, és biztos vagyok abban, hogy ha a lehetőségek szerinti legjobb játékosállománnyal mehettünk volna, ebben is jobbak lettünk volna.

- Mennyiben volt más az Eb-n látott csapat a tervezetthez képest?

- Az Amerikában szereplő Filipovics Péter, valamint a Joventut Badalona játékosa, Maronka Zsombor lemondta a válogatottságot. A korosztály elsőszámú irányítója, Balsay Ádám az U18-as bajnoki döntőn sérült meg, és sajnos nem jött rendbe Kovács Benedek, a Monaco játékosa sem, mint ahogy szintén sérülés miatt hiányzott Scherer Bálint is. Aztán az Eb első meccsén sérülés miatt kiesett egyik alapemberem, az Alba Fehérvár felnőtt keretéhez tartozó Lukács Norbert is. Ez hat játékos. Ismerve a hazai merítési lehetőségeket, ez igen komoly különbség.

- A hiányzókkal jobb lett volna a szereplés?

- Ezzel egyáltalán nem foglalkoztam attól a perctől kezdve, hogy kiderült, kikre számíthatok. Egyeztettem Ivkovic Stojannal. Úgy döntöttünk, hogy ugyanazt az utat választjuk, mint amit az U20-as válogatott keret összeállításánál is alkalmaztak, ahol négy korosztályos válogatott kerettag mellé nyolc fiatal került. Mi is behívtunk a keretbe hat korosztályos mellé hat olyan fiatalt, akik még jövőre is tagjai lehetnek az U18-as válogatottnak. Így állt össze a keret, nekem ezek a játékosok lettek a legfontosabbak, ezért sem beszéltem eddig azokról, akik nem voltak itt. Velük próbáltunk a realitásoknak megfelelően szerepelni. Még így is lehetett volna jobb az eredmény, ha például sikerül megnyerni mondjuk a hosszabbításos meccsünket. De ezúttal ez a realitás, egyetlen rossz szavam sem lehet a játékosokra, minden megtettek. Mint ahogyan minden háttértámogatást megkaptunk a szövetségtől is, erre nem foghatunk semmit.

 

- Az elmúlt hetekben igazán jól megismerhette a kerettagokat. Mit üzen nekik?

 

- Csak azt, amit tapasztaltak a közös munka során. Dolgozzanak minden nap ugyanúgy, mint a válogatottnál, akkor biztosan lesz esélyük kosárlabdázókká válni.

- Kevés idő maradt a nyárból, lesz ideje pihenni?

- Igen, pár napot a családommal töltök, hogy feltöltődjek. Kecskeméten augusztus 12-én elkezdjük a felkészülést a KTE-Duna Aszfalt játékosaival. Ezúttal a megszokottnál több változás volt a keretünkben, úgyhogy várom a találkozást és a közös munkát a játékosokkal.