55 ÉVE HARCOLTA KI AZ ÉLVONALT A KECSKEMÉTI PETŐFI

55 évvel ezelőtt, 1964. október 25-én, a város történetében először harcolta ki az élvonalbeli szereplés jogát a Kecskeméti Petőfi férfi kosárlabdacsapata. Ennek a ragyogó sikernek köszönhetően lehet ma is városunkban NBI-es kosárlabda és kiválóan működő Akadémia, hiszen az elődök teremtették meg a lehetőségét ennek kitartásukkal, sportszeretetükkel.

Ezen jeles évforduló alkalmából szerveztek egy kötetlen baráti találkozót a jelenkori kecskeméti kosárlabda képviselői, amelyen volt játékosok, sportvezetők elevenítették fel az 55 évvel ezelőtti eseményeket pénteken a Gusto Tapas és Sushi Bárban.

„Abban a csapatban tizenhét évesen én voltam a legfiatalabb, az első két selejtezőn nem is játszhattam, mert nem engedtek el a Piárból – mesélte nevetve az NB I-et kiharcoló csapat játékosa, Fellegi Jenő, majd hozzátette: azért a döntőben már ott voltam.”

Sörös Jenő, a házigazda KTE-Duna Aszfalt ügyvezetője rövid köszöntőjében a sportág mai képviselőinek felelősségéről is beszélt.

„Nem tudunk úgy jövőt építeni, hogy ne tudjuk, mi a múltunk. Az Akadémiával közösen fontos feladatunk a kosárlabdázás hagyományainak ápolása, szeretnénk, ha a sok száz kosárlabdázó gyerek tudna az elődökről, a sportág hőseiről, nagy eredményeikről. Azért vagyunk most itt, hogy közösen emlékezzünk a kecskeméti kosárlabda hőskorára.”

55 éve még más lebonyolítási rendszer volt, így három tornán is jól kellett szerepelnie azoknak, akik szerettek volna a legjobbak közé jutni. Végül a salgótarjáni tornán vívta ki a feljutást a Kecskeméti Petőfi.

NB II-es bajnoki döntő
Salgótarján, 1964. október 22-25.

Diósgyőri VTSK—Kecskeméti Petőfi 61:52 (39:25)

LD: Tóth 15, Sahin-Tóth 10.

Kecskeméti Petőfi—KISTEXT 83:71 (25:38, 66:66)

LD: Tóth 22, Sahin-Tóth 19, Király 16.

A Petőfi 18 pontos KISTEXT vezetés után az utolsó másodpercben dobott kosárral egyenlített és a hosszabbításban szerezte meg a győzelmet.

Kecskeméti Petőfi—Székesfehérvári Vasas 55:52 (16:23)

LD: Tóth 20, Sahin-Tóth 10.

Kecskeméti Petőfi—Bp. Előre 71:57 (37:31)

Ld.: Sahin-Tóth 20, Baumann 17.

Feljutott csapatok:

1. Soproni MAFC, 2. DVTSK, 3. Kecskeméti Petőfi.

A kecskeméti csapat névsora:

FEKETE LÁSZLÓ
SÁRKÁNY GYÖRGY
SAHIN-TÓTH GYULA
BÁNYAI LÁSZLÓ
KIRÁLY JÓZSEF
KENYERES TIBOR
KOVÁCS TAMÁS
BAUMANN GÁSPÁR
DANKA JÓZSEF
ZSADÁNYI ISTVÁN
FELLEGI JENŐ
TÓTH GYŐZŐ
MÉSZÁROS LÁSZLÓ

EDZŐ: GUÓTH IVÁN
INTÉZŐ: TOKAI SÁNDOR
TANÁCSADÓ: BORSOS ANTAL

 

Az akkori csapatot, az 50-es 60-as évek csapatait képviselő Fellegi Jenő, Fodor István és Polányi István egyöntetűen állították, hogy a kosárlabda, a sport szeretete olyan mély barátságokat szőtt köztük, amelyek ennyi év után is tartanak. Időről-időre találkozókat szerveznek, ahol jó hangulatban beszélik meg az akkori és mostani eseményeket, főként a kecskeméti és a magyar kosárlabda történéseit. A csapat lelke a vezetőedző, Guóth Iván volt, akire a mai napig felnéznek, sokszor meglátogatják otthonában a karizmatikus mestert.


Homoki Tamás ezúttal nem elsősorban alpolgármesterként, hanem a kosárlabda által gyermekként megfertőzött szurkolóként örömét fejezte ki, hogy ilyen kiváló sportemberekkel ülhet egy asztalnál. Hozzátette, hogy az évtizedek alatt a városban kialakult kosárlabda szeretet manapság is kézzelfogható, hiszen időről-időre találkozik az idősebb generációk tagjaival a férfi felnőtt meccseken.

 
Szeberényi Gyula Tamás sportot felügyelő alpolgármester megköszönte az esemény szervezőinek, hogy létrejöhetett ez a találkozó.

„Nagyon fontos, hogy minél többet és minél többen tudjunk a múlt sikereiről, hiszen ezek erősítik, formálják a közösséget, legyen az baráti társaság vagy egy város lakossága.”

A Mercedes Kosárlabda Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea úgy fogalmazott, hogy azok a növendékek, akik most az Akadémián kosárlabdázhatnak, sokat köszönhetnek elődeiknek. Hiszen ők teremtették meg a lehetőségét évtizedekkel ezelőtt, hogy ma a kosárlabda Kecskeméten a legnépszerűbb sportág lehessen.

Az eseményen egyfajta jelképes átadás is történt. Hosszú évekkel ezelőtt az idősebb generáció tagjai egy emléktáblát avattak a Piarista Iskola falán azzal a céllal, hogy emlékeztesse az utókort a helyi kosárlabda első otthonára, a Piár udvarára, valamint az 1947-es első csapatra.

Ám – mint ahogyan Fodor István fogalmazott – egyre kevesebben állnak már a koszorúzások alkalmával a tábla körül, szerették volna, ha méltó örökösökre találnak az emlékek, a kosaras múlt ápolásához. Számukra a sport az emberi kapcsolatok, a barátság, az összetartozás szimbóluma, mindennek jelképe az emléktábla. Az Akadémia szellemisége számukra garancia arra, hogy mindaz, amiért ők évtizedeken át harcoltak, amit teremtettek, tovább él Kecskeméten.

A vasárnap 18:00 órakor kezdődő KTE-Duna Aszfalt- Alba Fehérvár meccs előtt külön megemlékeznek az 55 évvel ezelőtti sikerről, az akkori kosaras hősökről.

Szerző: Komáromy András, 19-10-25 16:50

Kapcsolódó dokumentumok