Dr. Homoki Tamás, a jubiláló kívülálló

Bizonyos szempontból különleges bajnoki szezon lesz a kecskeméti kosárlabda számára a 2020-21-es évad. Ez lesz ugyanis a 20. olyan szezon a város kosárlabdázásában, amikor már a „profi világ” szabályai szerint működő sportvállalkozás szervezi a kosárlabda működését. 2001-ben alakult meg ugyanis az Univer Cégcsoport sportvállalata, az Univer-KTE Kft., amely átvette az addig egyesületi háttérrel szereplő csapatot, és így van ez mindmáig - a KTE-Duna Aszfalt néven szereplő együttes professzionális hátterét a KTE Kosárlabda Klub Kft. biztosítja.

Bizonyos szempontból különleges személyisége a kecskeméti kosárlabdázásnak dr. Homoki Tamás. Őt a legtöbben ügyvédként ismerik Kecskeméten, lévén 2020. december 1-én lesz éppen 30 éve annak, hogy egyéni ügyvédként elkezdte a munkát Kecskeméten. Sokan tudják róla, hogy immár második ciklusban vállalt alpolgármesteri feladatokat külsős, független szakértőként. Ami viszont a kosárlabdasport számára fontos: az első „kosárlabdás kft.” megalakulása, vagyis 2001 óta folyamatosan jelen van a sportág életében.

-          Meglepett ezzel a jubileummal, nem gondoltam erre – mondta dr. Homoki Tamás. – Most is ott vagyok szinte mindegyik meccsen, igyekszem hozzájutni minden fontos hírhez, ami a csapattal kapcsolatos, talán ezért nem tűnt fel, hogy mennyi idő eltelt azóta.

Fel tudja sorolni, hogy milyen szerepe volt a kosárlabdázásban az elmúlt évtizedben?

-          Kell hozzá kis idő. Ami minden szezonra igaz, hogy elkötelezett szurkoló voltam és vagyok, édesapám 84 éves, hosszú ideig vele jártam a meccsekre, mostanában ő sajnos már nem tud velem jönni, de beszámolok neki. Volt olyan időszak, amikor jogi tanácsokat adtam. A fiaim kosaraztak, tehát voltam kosaras szülő. Szponzorként is segítettem a klubot éveken keresztül, és akadtak olyan támogatók, akiket én ajánlottam a klubhoz. Egy időben felügyelőbizottsági elnök is voltam. El ne felejtsem, hogy voltam alapító tag, ugyanis 2012-ben ott voltam a jelenlegi klub alapítói között, sőt, többen az én hívásomra vállaltak szerepet.

Volt-e, van-e kedvenc szezonja, kedvenc csapata?

-          Nekem nagyon kedves a 2000-2001-es csapat, mert Molitórisz Károly barátommal és az Univerrel akkor kezdődött a komolyabb jövőtervezés. Imádtam a legendás Bradford-McClendon-Lapov féle kupagyőztes csapatot, azokat az éveket, amikor még a kis csarnok volt a csapat otthona, és órákkal a meccs előtt elkelt minden jegy, akkor egyszerűen sikk volt meccsre járni. De például igen tanulságos volt figyelni a sport megítélésének társadalmi változását, látni az új klub, az új stratégia épülését, és bizony végtelenül büszke voltam 2015-ben, amikor a csapatunk az eddigi legjobb bajnoki eredményt elérve ezüstérmes lett.

Amikor alpolgármester lett, kilépett a klub tulajdonosai közül. Van most valamilyen szerepe a kecskeméti kosárlabdában?

-          Szerintem a legfontosabb szerep az enyém és még nagyon sok hozzám hasonló kecskemétié: mi vagyunk a csapat szurkolói. Amikor alpolgármester lettem, úgy éreztem helyesnek, ha kiszállok. Bár a két feladat nem összeférhetetlen, ezzel is tiszta viszonyokat akartam magam körül. Örömmel megyek a meccsekre, örömmel viszem oda a barátaimat, üzleti partnereimet. Boldog vagyok, hogy egyre több kecskeméti kisgyerek, kis kosaras ül a lelátókon, az Akadémia egyébként is egyre több kecskeméti szívügye. Béres Tímea, az Akadémia igazgatója és férje, Ivkovic Stojan személyes jó barátaim, amikor felkértek, hogy jogászként segítsek megteremteni a biztonságos jogi működés feltételeit a sok száz kecskeméti sportoló gyermek érdekében, helyesnek gondoltam melléjük állni, mert így a kecskeméti sport jövőjét szolgálhatom.

Az évek során több edzőt látott dolgozni a kecskeméti felnőttekkel. Ki volt önre a legnagyobb hatással? És mit gondol Forray Gábor távozásáról?

-          Fontosabb az, hogy a kecskeméti közegre ki volt a legnagyobb hatással. E tekintetben a kétezres sikerekkor irányító Meszlényi Róbert szerepe elvitathatatlan. Nem hagynám figyelmen kívül a kecskeméti legendás edzőpárost, a Guóth Iván-Adamik Ferenc kettőst, akik generációk kosárlabdáját határozták meg. Ki ne hagyjam Szabó Lászlót, aki az egészen kicsik és a diákkosarasok pápája. Az elmúlt évtizedben pedig meghatározó Ivkovic Stojan szerepe, aki edzőként, stratégaként, menedzserként, mentorként is kiemelkedő személyisége a magyar kosárlabdának. Forray Gábor is mellette lett komoly szakember. Amikor Gábor ide került, nagyon motivált, de nem túl képzett edzőként kezdett dolgozni, és mára tagadhatatlanul az ország legjobbjai közé került. Sajnálom, hogy elmegy, de megértem, és örülök, hogy a klub segítette a vágyai megvalósítását. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy az új szakmai vezetéssel megmarad a csapatunk identitása, tovább lehet építeni a kecskeméti kosárlabda arculatát, és titkon remélem, belátható időn belül megint képesek lehetünk a legjobbak közé küzdeni magunkat. 

Szerző: KTE Kosárlabda Klub, 20-05-29 11:06