Fazekas Máté: az U23-as szabály felelősség is

A Németországból hazatérő 21 éves válogatott center beszélt kecskeméti tapasztalatairól, a fiatalok felelősségéről, a válogatottról és a szurkolókról is.

Január óta a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét játékosa vagy, ám csak a play-out szakaszban játszottál, igaz, ott szinte minden mérkőzésen. Elégedett vagy?

-       Igen, pontosan így terveztük, amikor beszéltünk a jövőmről a kecskeméti vezetőkkel. Előbb dolgoznom kell, erősödnöm, meg kell ismernem az itteni rendszert, és a mostani meccseket is próbáljuk arra felhasználni, hogy fejlődjek. Jól érzem magam Kecskeméten, remek döntés hoztam, mikor ide igazoltam. Úgy érzem, hogy megkapok minden lehetőséget a bizonyításra, és igyekszem is élni vele.

Az elmúlt hetekben tizennégy percet átlagotál a csapatban, s láthatóan egyre összeszokottabban mozogsz a társaiddal. Könnyen ment a beilleszkedés?

-       Úgy érzem, igen, hamar meglett a közös hang a csapattársakkal. Az öltözőben családias hangulat uralkodik, mindenki segített abban, hogy gyorsan otthon érezzem magam, a szakmaiság mellett egy klub életében ez szerintem nagyon fontos. Megtaláltam a helyem a csapatban, és egyre inkább felveszem az élvonal ritmusát is. Ehhez persze bizalmat kellett kapnom a klubtól és a vezetőedzőtől is. Váradi Kornél nagyon jól tudja, hogyan kommunikáljon velünk, és hogyan motiválja a fiatalokat.

A következő szezonban bővül az U23-as játékosok szerepe a csapatokban, hiszen ősztől nem csupán az alapszakaszban, hanem a szezon összes mérkőzésén pályán kell lennie egy fiatalnak az első félidőben. Ez persze fokozott felelősséggel is jár.

-       Természtesen tudjuk ezt, ugyanakkor mindannyiunk számára hatalmas lehetőség, hogy ilyen sok játékpercet kapunk. Abban bízom, hogy ez nem csupán a mi korosztályunknak lesz nagy lehetőség az előrelépésre, hanem a magyar kosárlabda is profitálhat ebből a szabályból. Ezért valóban igaz az, hogy a mostani U23-asoknak ez nem csupán esély, hanem felelősség is, ezt nem szabad egyikünknek sem elfelejtenie. Természetesen a nyáron extra motivációval dolgozom majd, hogy még jobb legyek, és még többet tudjak hozzátenni az együttes teljesítményéhez. Váradi Kornél már elmondta nekünk, hogy mi vár ránk a bajnokság végét követő időszakban. Sokat edzünk majd, de tudjuk, hogy mi a cél, van bőven tennivaló.

Még nem játszottál a magyar bajnokságban nézők előtt, pénteken találkozhatsz először a szurkolókkal, nem mellesleg ez lesz a szezon utolsó mérkőzése a csapat számára. Mit vársz a találkozótól?

-       Tudom, hogy a mostani élethelyzet még messze van a megszokottól, nyilván nem lesznek tömeg a lelátókon sem. De egy sportoló számára a szurkoló, a közönség nagyon fontos visszaigazolás a teljesítmény kapcsán. Nagyon örülünk, hogy végre lehetnek nézők, szeretnénk győzelemmel és jó játékkal búcsúztatni a szezont.

Tavasszal a férfi felnőtt kosárlabda-válogatott sikeres Európa-bajnoki kvalifikációja során ott lehettél a keretben az utolsó tornán, és pályára is léptél. Közvetlen érintettként milyen esélyt adsz a válogatottnak a 2022-es Eb-n, ahol Bosznia-Hercegovina mellett négy korábbi Eb-győztes: Franciaország, Litvánia, Szlovénia és Németország lesz a csoportellenfél?

-       Egyáltalán nem látom reménytelennek, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a csoportból. Igaz, Európa legjobb csapataival kell szembenéznünk, de a magyar válogatott többször bizonyította, hogy képes legyőzni erősebb, nevesebb ellenfelet is. Azt tapasztaltam, hogy a válogatottnál mindenki azért küzd, hogy az ország számára dicsőséget szerezzen, így lesz ez az Eb-n is. Bízom benne, hogy én is ott lehetek majd az utazó keretben, de tudom, hogy ehhez rengeteget kell még dolgoznom és fejlődnöm.

 

Szerző: Komáromy András, 21-05-05 12:57