Ivkovic Stojan: Büszkének kell lennünk

Idén nyáron a megszokottnál hamarabb kezdte a felkészülési időszakot a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét NBI A-csoportos kosárlabdacsapata. A gárdát irányító szakmai igazgatót, Ivkovic Stojant kérdeztük a közel két hónap tapasztalatairól, és megkértük arra is, hogy további fontos részleteket áruljon el szurkolóink számára.

A 2024-25-ös évadra már augusztus elsején megkezdték az alapozást. Hogyan értékeli az elmúlt közel két hónapot?

Egy olyan klubot alapítottunk meg 2012-ben, amely az állandóság jegyében működik a mai napig, stabil alapokon. Ebben a 12 évben sok szép sikert értünk el közösen, és nem volt semmilyen cirkusz a klub körül, nem tartoztunk senkinek. Büszkének kell lennünk, hogy Kecskeméten első osztályú csapat ilyen hosszú időn át, különösebb probléma nélkül működik.  Nyilvánvaló volt, hogy változtatnunk kell, fiatalítani a kereten, és hogy ez nem lesz könnyű folyamat. Felborult a játékospiac, elszabadultak az árak, de ha lett is volna rá lehetőség, akkor sem pénzzel akartuk volna megoldani azt, amit szerintem csak munkával lehet. Tudjuk, hogy meddig ér a takarónk. A tulajdonosi kör és a városvezetés mindent megtett eddig is, és ezután is, hogy A-csoportos csapatunk legyen. Papíron valószínű nem mi vagyunk a legjobb csapat, sőt valaki azt is mondja, hogy a mi keretünk a leggyengébb, de én hiszem, hogy fejlődni fogunk még sokat. Jövőre két magyar játékosnak kell a pályán lennie egyszerre a mérkőzéseken. Ez nálunk nem okozhat majd gondot. Öt rutinos felnőtt játékosunk van, a többiek mind fiatalok. Az alapokat letettük, és most hétfőtől kezdjük el csiszolni a további elemeket specifikusan a bajnoki megmérettetésekre. Szerencsére csak kisebb sérülések, betegségek ütötték fel a fejüket, komoly probléma nem adódott. 

Találgatásokra adhat okot, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Miért Ön maradt erre az idényre is az edző?

Ha lett volna lehetőségünk egy erősebb keret kialakítására, akkor valószínűleg most nem velem készítené az interjút. A jelenlegi keretet formálni, építeni kell, ezért a felelősséget magam akartam vállalni. Szerintem egy jó karakterekből álló csapat állt össze. Idő kell, hogy beérjen a munka. Ha ez sikerül, és mindenki beleerősödik az A-csoportba, akkor jövőre már nem én leszek a kispadon. Továbbra is tartom, hogy nincs rossz játékos, csak rossz edző.

Mi a véleménye a keret új és régi tagjairól a felkészülés alatt mutatott teljesítményük alapján?

Idén az új szabályok értelmében már csak négy légiós lehet. Karahodzsics már a kezdetektől velünk van, Sinik tavaly már nálunk játszott. A két új légiós igazolásunk, Greg Lee és Petar Rakicevic jól beilleszkedtek. A két magyar fiatal magasemberünk közül Schöll sokat lépett előre, Kelenföldi esetében még kell dolgoznunk a személyisége fejlesztésén. A keretünk többi tagja nem változott. A fiatalok megfelelő úton haladnak. Tóth Barnán látszik, hogy sokat fejlődött a nyáron, de a többiek is mennek a saját útjukon szépen előre.

Az edzőmeccsek alkalmával volt saját tapasztalat is a leendő ellenfelekkel kapcsolatban. Hogyan látja az erőviszonyokat?

Van egy Falco, amely nagyon jól teljesített az egész felkészülés alatt. A Paks, Szolnok, Körmend, Alba, DEAC is sok meccset nyert. Nagyjából lehet már látni, hogy melyik lesz az a négy gárda, aki esélyes lehet a végső sikerre is a szezon végén. A többiek hullámvasúton voltak. Persze nem lehetett tudni, hogy egyes mérkőzésekre ki mennyit készült külön az ellenfélből, vagy taktikai elemekből. 

Egy korábbi nyilatkozatát többen feltehetően félreértették. Gondolok itt arra, mikor azt mondta, hogy számunkra még több hét áll rendelkezésre az első tétmeccsig.

Természetesen szeptember 28-án kezdődik meg számunkra a bajnokság. Aki akarta, az úgy gondolom értette, hogy mire célzok. Aki nem érti, az ezután sem fogja érteni valószínűleg. A kommunikációnak volt egy olyan szándéka is, hogy ezzel levegyem a terhet a csapatról. A Szolnok és a Falco két olyan csapat, amelyek nyilvánvalóan erősebbek nálunk, de ez nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel mennénk bele ezekbe az ütközetekbe. Felkészülünk alaposan, megpróbálunk nyerni, de nem mi vagyunk a favoritok, ezzel is tisztában kell lenni. 

Szerző: Komáromy András, 24-09-24 07:09