Ivkovic Stojan: Forray marad az edző

Szerdán a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét is elkezdi a bajnoki rájátszást, az elődöntőbe jutásért a Szolnoki Olajbányásszal csatázik majd a kecskeméti csapat, ezzel teljesítve a sportszervezet fennállásának 10. bajnoki szezonjára megfogalmazott egyik célt. Ám a klub nem csupán helyezésben gondolkodik akkor, amikor elkészíti a terveit, célokat fogalmaz meg a csapatépítéssel, az utánpótlással, a szakmai munka fejlesztésével kapcsolatban is. Az U20-as és az NB I B-s felnőtt bajnokságban indított U23-as csapat is bejutott a legjobb nyolc csapat közé, az NB I A-csoportos bajnokságban 10 utánpótlás korú játékos töltött pályán több-kevesebb időt - mindezek alapján nem véletlen, hogy a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét szakmai igazgatója, Ivkovic Stojan elégedett, ám természetes, hogy látja a továbblépés, a fejlődés irányát is.

Kezdjük a rájátszással, mondja, mennyi esélyt lát arra, hogy a csapat továbblépjen a Szolnok ellen?

- Mi mindig reálisan látjuk a helyzetünket, ezért működik stabilan a klub - mondta Ivkovic Stojan. - Természetesen a Szolnok az esélyes a továbbjutásra, minden tekintetben erősebb, magasabb színvonal, de a Magyar Kupa elődöntőjében bebizonyítottuk, hogy tudunk szoros meccset játszani ellenük. A keretben vannak olyan játékosok, akik játszottak már fontos, nagy téttel bíró mérkőzéseket, és tudják, hogyan kell azokat megnyerni. Remélem, ezt meg is mutatják.

Azzal, hogy a csapat bejutott a rájátszásban, elérte a szezon előtt megfogalmazott célt. Sőt, a klub fennállásának 10. szezonja egy Magyar Kupa bronzéremről is emlékezetes lesz majd. Ennek ellenére nem beszélhetünk egy sima, könnyű szezonról.

- Valóban voltak a szezonunknak érzékeny pontjai. Amikor az akkori edzőnkkel, Váradi Kornéllal összeállítottuk a keretet, úgy gondoltuk, hogy hat felnőtt játékossal, és hat fiatallal versenyképes csapat alakítható ki. Ám az első edzőmeccsen megsérült Fazekas Máté, az egyik fontos U23-as játékosunk, aki amúgy tagja a felnőtt válogatottnak is. Ezzel fel is borult az elképzelt rotációnk. Később is sújtottak minket sérülések, betegségek, de a szezon elején jó eredményeink voltak.

Forray Gábor érkezésével is maradt egy időre a lendület, ami decemberre némileg megtört, végül játékost is igazolt a klub, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen utána sikerült stabilizálni a csapat pozícióját. Mi késztette önöket Jaka Klobucar szerződtetésére?

-  Egy pillanatra visszatérek az edzőcserére. Szerintem a klubunk számára nagy megtiszteltetés az, hogy Váradi Kornélt kérte fel az MKOSZ az U19-es vb-re készülő válogatott szövetségi edzőjének. Kecskeméten nagyon fontos feladata mindenkinek a fejlődés, és ha valaki ennek eredményeképpen kap egy komolyabb feladatot, az nekünk is jó visszaigazolás. Forray Gábor ismerte a rendszerünket, a csapat zömét, nem okozott sem neki, sem a klubnak problémát a váltás. Ám ekkor jöttek az újabb és újabb sérülések és a betegségek, volt olyan meccsünk, hogy öt játékos nem állt rendelkezésre, és éppen a bajnokság legfontosabb időszaka előtt álltunk. Klobucar tökéletesen megoldotta azt, amiért szerződtettük, stabilabb lett a játékunk.


Jaka Klobucar 24-es mezben

Az imént Forray Gábor kapcsán a rendszert említette. Van ebben valami különleges?

- Ahol én dolgozom, ott mindenhol van egy működési rendszer, hierarchia, amiben mindenkinek pontosan tudnia kell a helyét, a feladatát, a felelősségét. Az elmúlt tíz évben a klubban kialakult egy erős, kipróbált szisztéma, amihez a tulajdonosok és mi, vezetők is ragaszkodunk, így lehet a lehetőségeinkből kihozni a legtöbbet. Fontos, hogy mi ennek a rendszernek megfelelően tudunk ide illő edzőt, játékost választani, és a fiatal játékosok már ebben nőnek fel. Így tartható fenn viszonylagos állandóság. Ez a rendszer mindig lehetőséget biztosít a fejlődésre. Például eddig az edző és én közösen válogattuk össze a játékoskeret tagjait, most viszont ebben is előre lépünk, Forray Gábor önállóan alakítja ki a jövő évi keretet.

Ezek szerint Forray Gábor marad a csapat vezetőedzője?

- Igen, már alá is írta a szerződését a vezetőséggel. Alkalmasnak tartom arra, hogy megoldja ezt a feladatot a klub adott keretei között.

Ez valójában a pénzügyi keretet jelenti?

- Elsősorban igen. A klub megalakulása óta együtt dolgozom Sörös Jenő ügyvezetővel, tőle tudom, hogy az anyagi lehetőségeink a következő idényben is hasonlóak lesznek az eddigiekhez. De mi ügyelünk arra is, hogy a folyamatok ne szakadjanak meg, például az itt nevelkedett fiatalok egyre nagyobb szerepre legyenek alkalmasak, egyre több feladatot kapjanak.

Ha már ezt említi, az U20-as és az NB I B-s csapatnak is ön az edzője. Milyen tapasztalatai vannak a fiatalokkal? És persze ki is mondhatná el hitelesebben, mint ön, hogy lesz-e a közeljövőben közülük valaki A-csoportos játékos?

- Az esélyt meg kell kapniuk, vannak, akik alkalmasak rá, türelemmel, pedagógiai érzékkel és sok egyéni munkával el is érhetik ezt a célt. A srácok mindkét bajnokságban kiváló szezonon vannak túl, bejutottunk a legjobb nyolc közé úgy, hogy például az U20 tavaly utolsó lett a bajnokságában. A szakmai munka a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia rendszerével közösen egymásra épül, sok U18-as fiú játszott az U20-ban, és több, az NB I B-ben szereplő játékos játszott vissza az U18-ba, annyira fiatal a keretünk. Sőt, volt több olyan NB I B-s mérkőzés, amelyen a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia U18-as csapata szerepelt. Sok mérkőzést kellett játszani, de sikerült a nagy terhelést jól elosztani, főleg azt követően volt ennek jelentősége, miután több korosztályos válogatott esett ki hosszú időre súlyos sérülés miatt.

Tíz éve alapították meg a sportvállalkozást, ön is részt vett a munkában. Hogyan látja az elmúlt tíz év eseményeit? Van-e az ön számára kiemelkedő eredménye ennek az időszaknak?

- Számomra az a legfontosabb, hogy Kecskeméten kialakult egy olyan kosárlabda rendszer, amelyben a legkisebb ovis kosarastól kezdve a felnőtt válogatottig, vagy a szövetségi kapitányig mindenki egy irányba húz. Az Akadémia és a klub stabilan működik, az önkormányzat, a tulajdonosok és a szponzorok állandó gazdasági hátteret biztosítanak, szerepelnek saját nevelésű játékosok a felnőtt csapatban, a szurkolók kiváló hangulatú hazai pályát teremtenek a meccseken, ami így vonzó a családok számára is. Kiharcoltuk magunknak, hogy országosan figyeljék és tiszteljék a kecskeméti kosárlabdát. Ebben persze a legjobb eszköz, ha meccset nyerünk, és erre most a Szolnok ellen lehet újabb esély. Remélem, sok szurkoló támogatja majd a csapatot, tudom, mennyi erőt ad ez a játékosoknak. 

Szerző: KTE Kosárlabda Klub, 22-05-17 15:59