Izrael nyerte a felkészülési torna első meccsét

Az olimpiai selejtezőre készülő magyar férfi kosárlabda válogatott Izraellel vívta első felkészülési mérkőzését a kecskeméti Messzi István sportcsarnokban. Nem teljes még a magyar keret, Keller Ákos csak később csatlakozik társaihoz. A két kecskeméti, Karahodzsics és Kiss Dávid is pontokkal gyarapították a magyar csapatot.
  
Az izraelieknél ott volt a keretben a Partizan Belgrádból a török sztárcsapathoz, a Fenerbahcéhoz szerződő Yam Madar, aki jelenleg a legnagyobb név csapatukban. A mindössze 23. évét taposó ifjú irányítót a mögöttünk hagyott évadban az Euroliga legjobb fiatal játékosának választották. A meccsen pályára lépő izraeliek közül ő volt az egyedüli, aki nem hazája bajnokságában játszik.
 
Nem spóroltak a kosarakkal és a tempóval a csapatok, a távolról remekül célzó izraeliek nyugodtak meg hamarabb (9-12). Egy ütközés után a vendégek elvesztették a vállát fájlaló Tomer Ginatot, a négy perc alatt két hármast is elsüllyesztő bedobó egy ütközés után volt kénytelen az öltözőbe vonulni.
 
A negyed végéhez közeledve sikerült megállítani az izraeliek rohanását, s a feljavuló védekezés után megszerzett labdákból a vezetést is átvették Vojvodáék (15-12). A játékrész utolsó perce Madaréknak sikerült jobban, Gil Beni kosarával 20-20-as állásnál jöhetett az első szünet.
 
Szigorúbb védekezésre váltottak az izraeliek, egész pályán űzték a labdás embert, támadásaikban pedig remekül játszották meg a palánk alatt centerüket, Sorkint. A magyar pontokért az első percekben Benke Szilárd igyekezett felelősséget vállalni, az ő öt pontjára tízzel feleltek a Sorkinék (25-30).
 
Az izraeliek már hat ponttal is vezettek (31-37), amikor Mócsán kosaraival egy perc alatt fordított a magyar válogatott (38-37). 
 
A félidőre aztán végül izraeli előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok (42-45).
 
A fordulás után lendületben maradtak Sorkinék, s a center, valamint Artzi triplái után már tíz pont fölé növelték vezetésüket (48-61). Harcolt becsülettel a felkészülésének legelején tartó magyar csapat, de ezt az előnyét meg tudta őrizni Izrael az utolsó tízperc előtt (53-66).
 
A záró negyedben tovább növelték előnyüket Madarék, s végül biztosan nyerték meg a kecskeméti torna első meccsét.
 
A mérkőzés a vereség ellenére remekül szolgálta a magyar válogatott felkészülését, a palánkok alatt erősebb izraeliekkel szemben harcos magyar csapatot láthattunk, a játék csiszolására pedig még van ideje Sztojan Ivkovicsnak.
 
A háromcsapatos minitornán még a szintén olimpiai selejtezőre készülő Izland vesz részt, velük majd vasárnap találkoznak Ivkovic Stojan tanítványai 17 órai kezdettel a Messzi István sportcsarnokban. A meccsre a helyszínen lehet jegyet váltani, amely darabonként 1000 Ft-ba kerül. A kapunyitás másfél órával a találkozók kezdete előtt történik. A meccsek 2 éves kor alatt ingyenesen látogathatóak.

A kecskeméti torna további programja:

Július 29. szombat, 18 óra: Izrael – Izland
Július 30. vasárnap, 17 óra: Magyarország Izland


Magyarország - Izrael 68-90 (20-20, 22-25, 11-21, 15-24)
 Felkészülési mérkőzés
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Játékvezetők: Györfy Rúben, Dr. Németh Patrik, Földesi Marcell
 
Magyarország: Váradi 2, Benke 12/3, Vojvoda 6, Eilingsfeld 6, Karahodzsics 6. Csere: Perl 15, Mócsán 10/6, Golomán 5, Kiss D. 2, Somogyi 4, Pongó -.
 
Izrael: Madar 2, Timor 4, Blayzer 12/9, Ginat 6/6, Sorkin 22/3. Csere: Ziv 7/3, Artzi 8/6, Beni 2, Kravits 9/3, Chachashvili 10, Paretsky 5/3, Avivi 3/3.

Szerző: MKOSZ / KTE, 23-07-28 20:31