Kiss Dávid a felnőtt válogatott bő keretében

A szövetség (MKOSZ) hétfői sajtótájékoztatóján – melyre az előzetes összetartásnak otthont adó Kecskeméten került sor – Szalay Ferenc elnök megköszönte az Eb-szereplést a csapatnak, amely véleménye szerint az öt vereség ellenére jól képviselte a magyar kosárlabdát egy nagyon nehéz csoportban.

“Sok évek munkájának köszönhető, hogy ott vagyunk Európa középmezőnyének az élén, mint ahogy az is, hogy van még esélyünk arra, hogy kijussunk a jövő évi világbajnokságra” – jelentette ki az MKOSZ vezetője. “Két fontos meccs vár most ránk, melyeken folytatódhat az idén megkezdett fiatalítás, így az újak már nagyobb szerepre számíthatnak.”

Sztojan Ivkovics kifejtette, a kölni Eb-meccsekhez képest sok helyen történt változás a keretekben.

“A bosnyákok az Eb-n masszív, szervezett játékot mutattak, de most nem lesz ott 3-4 kulcsemberük, köztük az NBA-s Jusuf Nurkic vagy a Real Madridban szereplő Dzanan Musa sem. Nálunk ugyanakkor hiányozni fog a szintén realos Hanga Ádám, a sérült Eilingsfeld János, a Japánban légióskodó Allen Rosco és Ferencz Csaba is. A négyes posztot így főként Filipovity Márkónak és Golomán Györgynek kell megoldani. Szóval nem tudni, mire számíthatunk, de arra kell törekednünk, hogy mi lepjük meg jobban őket” – mondta a szakvezető a szarajevói összecsapásról.

A litván Lietkabelisben kosarazó Golomán közölte, a válogatottban sokat beszélnek egymás között a közelgő meccsekről, illetve arról, hogy győzelem esetén megmarad az esély Magyarország első vb-szereplésére.

A magyarok augusztusban már összecsaptak a csehekkel a K csoportban, és 82-79-re nyertek Chomutovban.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába, melynek a hátralévő négy meccsére novemberben és februárban kerül sor. A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal hozták a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyar válogatott kerete:

Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque, Franciaország), Filipovity Márkó (Chemnitz 99ers, Németország), Golomán György (Lietkabelis, Litvánia), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Pongó Marcell (Arconic-Alba Fehérvár), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (Arconic-Alba Fehérvár), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas Vilnius, Litvánia).

 

MTI

Szerző: Komáromy András, 22-11-07 13:20