Ma 14 éves a kecskeméti kupasiker

Éppen ma 14 éve annak, hogy a kecskeméti férfi kosárlabdázók, az akkor Univer KSE néven induló csapat a város történetének egyik kiemelkedő eredményét elérve megnyerte a Magyar Kupát.

2006. április 28-án este a jóval esélyesebbnek tartott Paksot győzte le a csapat, a döntőt ráadásul a teljesen megtelt ASE-csarnokban rendezték, szerencse, hogy több száz kecskeméti szurkolói is ott zsúfolódott a lelátókon, remélve, meglesz a történelmi győzelem. A kecskeméti klubnál ma hárman vannak, akik részesei voltak annak a sikernek, Forray Gábor, Kovács István és Sörös Jenő.

Forray Gábor 2005-ben kezdő edzőként érkezett Kecskemétre, s rögtön komoly feladatok és komoly sikerek vártak rá.

„Jól emlékszem arra az évre, hiszen ennek a szezonnak a kezdetén, augusztusban kerültem Kecskemétre, és velem egykorú vagy idősebb játékosokkal kellett megtalálnom a közös hangot, ami úgy gondolom, hogy jól sikerült. Már akkor lehetett látni, hogy nagyon együtt van a csapat, kiváló magyar és külföldi játékosok alkották a keretet. A kupafináléban hazai pályán a favorit a Paks volt, zsinórban nyerték akkoriban a bajnokságokat is. Igazi egylabdás meccs volt, amihez szerencse is kell, de én azt gondolom, hogy teljesen megérdemelt volt a siker, mert a stáb, a közönség, a játékosok, mindenki együtt volt, együtt lélegzett. Feledhetetlen volt a hazaút és az ünneplés is a főtéren, örök emlék marad, és büszke vagyok rá, hogy részese lehettem!”

Kovács István, az akkori masszőr így emlékezik vissza. 

„Az egész szezon során lehetett érezni, hogy benne van a siker a levegőben, és ez Pakson teljesült be végül. A mai napig kiráz a hideg, mikor erre gondolok. Kevesen hitték, hogy megnyerhetjük a döntőt, de mi éreztük, hogy sikerülni fog. Felfokozott hangulatban tértünk vissza a kupával Kecskemétre, az egész város a csapatot ünnepelte. Elől fogtam a sofőr melletti ülésen a serleget, és mindenki szerette volna megérinteni, lefotózkodni vele. Történelmet írt a csapat, ami azóta is gyönyörű emlék számomra!”

„Bennem van egy erős párhuzam az akkori és a mostani csapatunk között – vélekedett Sörös Jenő, a jelenlegi klub ügyvezetője. - Akkor is az vezetett eredményre, hogy a játékosok, a szakmai stáb, a vezetőség és a szurkolótábor rendkívül erős közöséget alkotott, és így van ez most is. Biztosan nem a mi csapatunk kerete volt a legerősebb 2006-ban, nem mi voltunk a leggazdagabb klub, de az összefogás győzelemre vitt minket. Ugyanezt érzem a mostani években is, hiszen a lehetőségeinket felülmúlva szerepelünk, így lettünk például 2015-ben a bajnokságban és a kupában is ezüstérmesek, ami a körülményeinket figyelembe véve szintén hatalmas bravúr.”

A kupagyőztes csapat tagjai: Horváth Csaba, Gémes Levente, Bojan Lapov, Csorvási Milán, Chad McClendon, Tomas Celej, Mérész Csaba, Vida Máté, Halmai Tamás, Rytis Vaisvila, Srdjan Jovanovics, Tóth Péter, Cory Bradford, Paul Helcioiu.

Vezetőedző: Meszlényi Róbert, edző: Forray Gábor, masszőr: Kovács István.

Szakosztályelnök: Molitórisz Károly, szakosztály-igazgató: Tóth Viktor, ügyvezető igazgató: Halász Rudolfné, klubmenedzser: Sörös Jenő.

A 2006-os Magyar Kupa döntő jegyzőkönyve:

Magyar Kupa, döntő:
Univer KSE – Atomerőmű SE 82-79 (23-26, 18-20, 20-14, 21-19)
Paks, 1500 néző
Vezette: Bodnár, dr. Vígh, Földházi.

pontszerzők: McLendon 25/3, Thomas 19/15, Lapov 16/6, Jovanovic 10, Bradford 8, Gémes 4, illetve Monroe 26/9, Djogo 16/12, Pavlik 14/12, Horváth Z. 10, Grizzard 9, Czigler 4.

 

Szerző: Komáromy András, 20-04-28 09:09