Marko Derasimovicot kérdezte az NSO

Kecskeméten a változás magában foglalja az állandóságot is. A 2020–2021-es idény öt külföldi játékosából három (Marko Djeraszimovics, Karahodzsics Kemal és Cleveland Thomas) a keret tagja volt a 2019–2020-as évad lefújásakor, míg Rasztko Dramicsanin egy év kaposvári kitérő után tért vissza 2017 és 2019 közötti állomáshelyére.

A KTE-Duna Aszfaltot vezetőedzőként egymás után négy idényen át gardírozó Forray Gábor a székesfehérvári Albánál folytatja pályafutását, utóda, Váradi Kornél azonban nem ismeretlen a csapatnál, eddig segédedzőként ült a kecskeméti kispadon. Arról nem is beszélve, hogy a magyar válogatott korábbi irányítója, Wittmann Krisztián összességében a kilencedik évadát kezdi a KTE-nél, ahol szeretik az állandóságot.

A legrégebbi motoros (megszakítás nélkül) a 36 esztendős bedobó, Djeraszimovics, aki 2011 óta kosárlabdázik a klubban, 252 NB I A-csoportos és 17 másodosztályú találkozó van a háta mögött.
„Pillanatok alatt elröppent ez az idő   – mondta Marko Djeraszimovics, aki a legutóbbi, csonka idény harmadik legponterősebb játékosa volt az élvonalban. – Amikor Kecskemétre kerültem, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen sokáig maradok, de nagyon élveztem. Gyorsan telt az idő, amiben közrejátszott, hogy kedvelem a várost és a helyieket is. Most mindenki abban bízik, hogy erősebbek leszünk, mint voltunk a legutóbbi idényben. Kilenc-tíz olyan játékosunk van, aki számottevő játékpercet tölthet a parketten. Papíron jobb a keretünk, de a kosárlabdában ez nem jelent semmit, sok tényezőn múlik a szereplésünk, keményen kell dolgoznunk és egységesnek lennünk, hogy eredményes évadnak nézzünk elébe.”

Djeraszimovics honfitársa, Andrija Csirics 40. életévében, az idén vonult vissza a profi játéktól, van tehát jó példa a veterán kecskeméti előtt. Felvetésünkre úgy reagált, annak ellenére sem akar ennyire előre tervezni, hogy remek fizikai állapotban van. A járvány időszakában is mindennap két órát edzett, ha a jó formája megmarad, három év is juthat neki ezen a szinten.

„Az előző három-négy nyáron nagyon keményen dolgoztam, és rendre jó passzban kezdtem el a kecskeméti felkészülést   – folytatta Marko Djeraszimovics. – Forray Gábor, csapatunk korábbi edzője jól ismert, mindenben támogatott, és tudta, mire van szükségem, hogy már az előszezon mérkőzésein jól érezzem magam. Váradi Kornélt is ismerem már jó ideje, két éve együtt dolgozunk, másodszor ülhet élvonalbeli gárda kispadjára. Megérdemelte a lehetőséget, mert nagyon jó ember, és remek munkát végzett nálunk segédedzőként. Biztos vagyok benne, hogy előrelépve is megszolgálja a bizalmat, mert tehetséges és elhivatott szakember, akinek a kosárlabda az élete.”

A rutinos, kettes és hármas poszton bevethető Djeraszimovics úgy véli, a KTE általában nyomás nélkül, családias környezetben játszhat, ami nagyon kedvező alapállás. Megjegyezte, a következőkben támaszkodhatnak Ivkovics Sztojan segítségére is. A férfiválogatott szövetségi kapitányának köszönheti Djeraszimovics, hogy Kecskemétre került, négy évet le is húztak itt együtt, és a kapcsolat azóta sem szakadt meg.

„Rengeteget tanultam tőle   – dicsérte Ivkovicsot  –, nélküle nem lettem volna az a játékos, aki most vagyok. Nemcsak a sportág fortélyaira, a taktikai elemekre gondolok, a magánéletben is sokat köszönhetek neki.”

Marko Djeraszimovics augusztus 7-én tér vissza Magyarországra, addig elintézik a papírmunkát, hogy gond nélkül átléphesse a határt, majd a megfelelő ellenőrzések elvégzése után augusztus 10-én belevág a felkészülésbe csapatával.

nso.hu

Szerző: Komáromy András, 20-08-03 09:11