Modern eszközökkel mérhető a „távmunka”

Hobbi és profi sportolók is használják világszerte a Polar márka aktivitásmérő eszközeit. A KTE-Duna Aszfalt csapata is rendelkezik egy kiforrott rendszerrel, így a koronavírus  veszélyhelyzet idején is átfogó képet kap a szakmai stáb, hogy milyen edzettségi állapotban vannak a játékosok.

 

Miből is áll a felszerelés? Egy rögzítésre és kijelzésre használatos órából, illetve egy mellkasra rögzíthető pántból, ami a mért adatokért  - mint pl. a pulzusszám – felelős. Továbbá maga a rendszer számítógépes szoftvere, ami összegzi és kiértékeli a méréseket.

 

Váradi Kornélt, a KTE-Duna Aszfalt edzőjét kérdeztük, hogyan is kell elképzelni ennek a rendszer a működését.

-         Az egész szezon során használjuk, természetesen vannak kiemelt periódusok, amikor többet vesszük igénybe az eszközöket – mondta a tréner. - Ilyen az alapozás elsősorban, de a hosszabb szünet alatt, mint ami a válogatott Eb-selejtezői miatt volt legutóbb, akkor is jó szolgálatot tesz, hogy pontos visszajelzést kapjunk a játékosok edzettségi szintjéről. Továbbá sérülésből, betegségből visszatérő sportolóinknál is nagyon hasznos információkat kapunk a fizikai állapotról, így tudunk kalkulálni, hogy mikor és hogyan tudunk rá számítani.

Hogyan áll össze egy konkrét mérés? Milyen adatokat tudtok kinyerni belőle?

-         A felmérések úgy szoktak kinézni, hogy az állandó stábunkhoz csatlakozik csapatorvosunk, dr. Szabó István, illetve Hamál Dávid, aki a Polar-rendszer mélyebb kiértékelésében profi szakember. Egy 20 méteres pályán, hanganyagra kell teljesíteni a tesztet, és a kapott adatokból rögzítjük, hogy melyik játékos, milyen eredményeket ér el. A feladatok után egy laktát-mérésen vesznek részt, az ujjbegyből vett vércseppből tudunk még részletesebb adatokat kapni az edzettségről. Ezekből az információkból átfogó képet kapunk egy-egy kosárlabdázónkról, hogy túlterhelt-e, vagy esetleg az ellenkezője áll fenn. Ennek megfelelően tudunk csapaszinten és egyénileg is ciklusokat tervezni a további edzéseket illetően, illetve ellenőrizni tudjuk, hogy a már teljesített tréningek milyen hatással voltak a fiúkra.

A mostani helyzetben, miként tudja segíteni ez a munkátokat?

-         A játékosok folyamatosan dolgoznak az egyéni edzéstervek alapján, mindenki kapott egy teljes szettet, ami az órát és a pántot tartalmazza. Ezeket viselve végzik a tréningeket, és megküldik aztán internetes a mért adatokat számunkra, amiből mi látjuk, hogy ki és milyen intenzitásban végezte a munkát, milyen állapotban van.  Tervezésben ez óriási segítség, hiszen a későbbi menetrendet ennek megfelelően tudjuk összeállítani a szakmai stábbal.

Szerző: Komáromy András, 20-04-03 17:14