Nagy csata után megérdemelt siker Szegeden

Vasárnap a 2022/23-as szezon első idegenbeli meccsét játszotta Szegeden a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét. A végig hullámzó mérkőzésen a Forray-alakulat használta ki jobban ellenfele hibáit, és megérdemelten nyert 69-77-re.


6-0-al nyitottak a házigazdák, majd aztán Townes lecsorgó kísérletét Kiss Dávid tette vissza, 6-2. Az amerikai kontingens a Tisza-partiaknál lendületben maradt, 11-2-nél Forray Gábornak időt kellett kérnie, hogy rendezzék a sorokat. A megbeszélést követően Klobucar adott nagy labdát Kissnek, viszont Washington újabb távolija már tíz egységnyire növelte a szegedi fórt, 14-4. Bognár és Karahodzics is kettő plusz egyes akcióval jelentkezett, 17-7. Állandósult a tízpontos differencia, a 8. percben viszont Klobucar büntetői, illetve Borisov elegáns tempója újra közel hozta a feleket, 21-15. A Szedeák trénere rendelte magához tanítványait, de Klobucarra nem találtak ellenszert, így 25-22-vel zárult az első felvonás.


Townes villámgyors léptekkel verte meg védőjét az alapvonal irányában, 25-24.  Lépéshibát vétett a Szeged, Karahodzics pedig köszönte, és megszerezte a vezetést a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétnek, 25-26. Felfokozott volt az iram, és ez a pontosság rovására ment mindkét térfélen, az etap derekán 29-30 állt a kijelzőn. A büntetővonalról születtek leginkább a pontok, majd Wittmann jelentkezett egy kiváló trojkával, 32-34.Felváltva estek a kosarak a félidő utolsó perceiben, ebben a periódusban Townes vette hátára a KTE-t, és 37-38-cal mehettek szünetre a felek.


Bognár tette fel a palánkra, Wittmann pedig egy jó ütemű triplával válaszolt, 39-41. Person is távolról volt eredményes, 42-41. Kihagyott dobások, lépéshiba tarkította a játékot, majd Townes állhatott a vonalra, ám csak egyet értékesített a kettőből, 42-42. Kucsera dobása a legjobbkor érkezett a sarokból, 42-44. Dramicanin két egyest süllyesztett el, utána pedig Klobucar is megvillant, és 42-49-nél időt kért a Szeged. Bognár és Washington mutatta meg magát a taktikai értekezlet után, 47-49. Őrizte előnyét a Kecskemét, sőt sikerült 5-6 pontra is meglépnie, viszont Washington labdaszerzése után már csak egyetlen egy egység volt a differencia, 53-54. A KTE büntetőkkel gyarapította pontjai számát, míg a hazai gárdában Person engedett el egy buzzer beatert, 56-58-cal jöhetett az utolsó tíz perc.


Bognár egalizált, majd az egyenlítésért is támadhatott a Szedeák, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Townesnak ütöttek oda betörés közben, az amerikai keze nem remegett meg, 58-60. Dramicanin hárompontosa fontos pillanatban érkezett, 58-63-nál időt kért a hazai együttes szakmai stábja. Hibák sokaságát követte el a Szeged, Townes viszont magabiztos volt a túlsó térfélen. Előbb bátran vitte végig az akciót egyedül védőjét megverve, labdaszerzés után pedig a büntetői is behullottak, 58-67. Feljavult a Tisza-parti gárda támadójátéka, és 62-67-re zárkóztak. Wittmann trojkája hűtötte le a kedélyeket, 62-70. Person vette hátára csapatát, 67-70-nél Forray Gábornak kellett megnyugtatni fiait egy taktikai értekezlet közbeiktatásával. Wittmann ihletett formában dobta továbbra is a távolikat, 67-73. Labdaszerzésből Klobucar tudott fontos ziccert értékesíteni, 67-75. Elszórta a játékszert ismét a Szedeák, Simándi pedig kikérte utolsó idejét. Starovlah zsákolásával faragott hátrányából a házigazda, 69-75. A zaklatott végjátékot rutinosan, fegyelmezetten hozta le a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, és megérdemelten nyert 69-77-re, így veretlenül várhatja a szerdai, DEAC elleni hazai folytatást. 

Forray Gábor vezetőedző értékelése: Gratulálok a csapatomnak, és köszönöm a szurkolóinknak, hogy most is mellettünk voltak. Nem tetszett, ahogyan kezdtük a meccset, viszont időkérés után váltani tudtunk, és folyamatosan vettük át az irányítást. Mi diktáltuk a tempót, és mi hoztuk magunkat sokszor nehéz helyzetbe ezután. A Szeged végig küzdött, jár nekik a gratuláció. A Tisza-parton őket 70 pont alatt tartani az nagy dolog. Ez volt a kulcsa a győzelmünknek, hogy védekezésben megcsináltuk kritikus pillanatokban azokat a dolgokat, amelyeket elterveztünk előzetesen. Mai győzelmünk bravúr, a magyar bajnokságban minden idengenbeli siker szerintem duplán számít. Hétfőtől a DEAC elleni, szerdai hazai meccsünkre fókuszálunk már.

Naturtex SZTE Szedeák - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 69-77 (25-22, 12-16, 19-20, 13-19)
Tippmix Férfi NBI A-csoport, 2. forduló
2022. október 9., 18:00 @ Szeged Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter, Minár László, Lengyel Ádám
MKOSZ ellenőr: Hartyáni Zsolt

Naturtex-SZTE-Szedeák: Washington 19/9, Polányi 2, Starovlah 6, Bognár16, Roberson 4.
Cserék: Balogh -, Person 11/9, Filipovic 11, Kerpel-Fronius -, Mayer -, Kovács -.
Vezetőedző: Simándi Árpád

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Townes 21, Wittmann 12/12, Ivkovic -, Dramicanin 5/3, Karahodzics 10.
Cserék: Borisov 6, Kucsera 2, Tóth B. -, Klobucar 17/6, Kiss 4.
Vezetőedző: Forray Gábor

Fullcourt

Szerző: Komáromy András, 22-10-09 20:08