Titkok tárhelye: gyógytornászunk így készül a rajtra

Augusztus 10-én kezdetét veszi a felkészülés a KTE-Duna Aszfalt számára. Váczi Tamás, a csapat gyógytornásza plusz programmal készül a játékosok számára.

Fizio. A sportolók, a csapatok mellett egyre többször találkozunk ezzel a kifejezéssel. Misztikus elnevezése ez egy olyan szakembernek, akinek a munkája nem foglalható össze néhány szóval, de amilyen bonyolult a feladatköreinek leírása, legalább olyan fontos a szerepe a modern sportban.

Váczi Tamás diplomás gyógytornász, gyógymasszőr, fizioterapeuta. Minden olyan feladat hozzá tartozik, amely a játékosok egészségének megőrzésével, a sérülések megelőzésével, vagy éppen a gyógyulás folyamatával kapcsolatos. A szobája olyan, mint egy titokzatos műhely: tele van különféle gépekkel, gyógyító csodamasinákkal. Persze annak örül leginkább, ha ezekre nincs szükség, mert akkor mindenki rendben van. Ő is felkészült a szezonra.

Váradi Kornél vezetőedzővel egyeztetve az első hetekben a Bosu-t használják majd gyakran a játékosok. A szakember szerint ezeknek a feladatoknak a lényege,  hogy megtanítsák az agynak, hogyan reagáljon egy-egy instabil helyzetre. Ilyen lehet például éles szituációban, ha ugrás, majd leérkezés után az ellenfél lábára lép valaki, és megbillen a bokája.

Álló és dinamikus feladatokból áll össze a program, és természetesen a kosárlabda használata sem maradhat el. A stabilitás fejlesztése mellett ezek a tréningek a törzsizomzat erősítésére is rendkívül hatásosak.

Erre épül majd az egyénekre szabott speciális program. Kinek milyen hiányossága, gyengesége van éppen, arra irányuló gyakorlatokat állítanak össze. Különösen fontos lesz majd például ez a márciusban vállsérülést szenvedett Cleveland Thomas számára.

A kulisszatitkok

Váczi Tamás szobája rengeteg eszközt rejt, amelyekkel hatékonyan tudja a játékosokat segíteni abban, hogy a legjobb formában léphessenek parkettre. Ezeket vesszük most sorra.

A kompressziós csizma a vénás- és nyirokkeringést segíti, ezzel fokozva a salakanyagok távozását, így segítve a vérszállításban, oxigénszállításban. Nagyobb terhelés után abszolút ajánlott, illetve meccs előtt egy nappal egy rendkívül jó kiegészítő kezelés. A játékosok közül Cleveland Thomas szereti ezt leginkább, de a többiek is gyakran igénybe veszik.

A gyógyászati ultrahangos kezelés a gyulladás- és fájdalomcsökkentést segíti elő. Az eljárással hatékonyan lehet bedolgozni a kenőcsöket a mélyebb szövetekbe, ezzel gyorsítva a gyógyulást.

Természetesen a kézi masszázs a legközkedveltebb kezelés a játékosok számára. Itt sokkal jobban kitapinthatóak azok a pontok, amelyek kényesek, rendezni lehet az izmok tónusát, és fokozni az anyagcserét tetőtől talpig.

Amennyiben már akut sérülést kell kezelni, akkor van szükség az elektroterápiára. Ezzel idegi úton lehet stimulálni, többek között csökkenteni a fájdalmat.

A mágneses terápiával már a regenerációt, rehabilitációt segítjük elő, megelőzhető vele sok makacs, súlyosabb sérülés. Fokozza az ízületekben és környezeti szövetekben az anyagcserét.

A lézeres kezelést izomsérülésekre, húzódásokra, ficamokra használják. Az ultrahangnál hatékonyabb terápia, sokkal mélyebbre lehet jutni a szövetekben, ezáltal az adott testrészben a vérkeringést még jobban lehet serkenteni.

Váczi Tamás tehet már teljes készültségben áll, bízzunk benne, hogy kosárlabdázóinkat elkerülik a sérülések, és csak a prevencíós kezelésekre kell hangsúlyt fektetni fizioterapeutánknak.

(A feladatok és gépek bemutatását Cserkó Krisztián játékosunk segítette.)

Szerző: Komáromy András, 20-08-09 08:38