Tíz éves a kecskeméti kosárklub

Éppen 10 évvel ezelőtt, 2012. június 29-én kezdte meg működését hivatalosan a kecskeméti profi kosárlabda csapatot jelenleg működtető gazdasági társaság, a KTE Kosárlabda Klub Kft. A 2021-22-es bajnoki idény, a klub fennállásának 10. szezonja igen emlékezetesre sikeredett. Mindhárom csapat bejutott a bajnoki rájátszásba (NB I A U20; NB I B; NB I A), a felnőtt csapat pedig a kecskeméti kosárlabda történetének eddigi második legjobb eredményét produkálta a Magyar Kupa bronzéremmel és a bajnoki 4. helyezéssel (a legkiemelkedőbb a 2014-15-ös idény volt két ezüstéremmel). Természetesen minden eredmény nagyon fontos, hiszen a szakmai és üzleti hitelesség jelentősen erősödhet. Ám Kecskeméten úgy tartják: a siker akkor lesz maradandó érték, és nem csupán egyetlen szép emlék, ha a sikerhez vezető út tapasztalatait a folytatásban sikerül hatékonyan beépíteni mindennapi munkába.

Az alapításkor kellően bizonytalan volt a kecskeméti kosárlabda jövője, így azoktól a hiteles, máig nagy üzleti referenciának számító vállalkozóktól, akik megalapították a KTE Kosárlabda Klub Kft.-t, igen nagy bizalomra volt szükség abban a bizonytalan pillanatban.

„Tudtuk, hogy nem egyszerű a helyzet, tudtuk, hogy a sportbeli szerepvállalás rosszul is alakulhat – emlékezett a tíz évvel ezelőtti napokra Fazekas Mihály, a KTE Kosárlabda Klub Kft. tulajdonosi tanácsának elnöke. - De hittünk abban, hogy ha néhány üzletember összefog az önkormányzattal, akkor abból kialakulhat valami olyan folyamat, amire végül mindannyian büszkék lehetünk. Úgy hiszem, hogy ez a tíz év minden vitájával, nehézségével együtt is roppant sikeres időszak volt, az alapítók nem bánták meg az összefogást, és őszintén örülök annak, ha látom a csarnokban a sok szurkolót, az ő örömüket, büszkeségüket. És szerencsére ebben az idényben sokszor volt okunk a büszkeségre.”

Mindeközben pedig a klub vezetősége arra is figyelt, hogy a meglévő gazdasági potenciált összehozza a kormány tao-felajánlási lehetőségével és az MKOSZ sportfejlesztési elképzeléseivel. Ennek köszönhető, hogy a KTE Kosárlabda Klub Kft. az elmúlt években 200 millió forintot elérő fejlesztéseket hajtott végre a Messzi István Sportcsarnokban, a kosárlabda csapat otthonában.

„Örülök annak, hogy kialakult nálunk egy állandóság – folytatta Fazekas Mihály. – Állandóság a tulajdonosi körben, a vezetőségben, a csapatban, és ami nélkül lehetetlen lenne a működés, a szponzori körben is. Ki kell emelnem a Duna Aszfalt szerepét, hiszen az alapítás óta megszakítás nélkül együttműködünk, a cég névadó főszponzorunkként stabilitást, tervezhetőséget biztosít számunkra.”

A klub - és mondhatjuk, a kecskeméti kosárlabda – meghatározó személyisége Ivkovic Stojan. A mesteredző, egyben a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya az elmúlt években az általa elképzelt kosárlabdás rendszer kialakításával olyan szakmai műhelyt hozott létre, amelyben a profi sport és az utánpótlás nem egymás ellen, hanem egyértelmű és világos szabályok mellett egymást erősítve dolgozik. S bár a klub kiemelkedő évada, a 2014-15-ös is a nevéhez kapcsolódik, lévén ő volt akkor a vezetőedző, általánosságban kijelenthető, hogy a kecskeméti kosárlabda történetének egyik meghatározó korszaka fűződik a nevéhez. És a történet folytatódik. A klub ugyanis a következő idényben is benevezi a fiataljait az U20-as bajnokság mellett az NB I B-be is – mára, képletesen, ez a két csapat lett az ajtó a profi csapat öltözőjéhez, s ezek irányítása továbbra is Ivkovic Stojannál marad.

„Tíz év hosszú idő, és én úgy gondolok az elmúlt időszakra, hogy nagy öröm volt építeni a kecskeméti kosárlabdát – mondta Ivkovic Stojan. – Annak idején a valódi káoszból állt fel ez a klub, de mindenki tudta a feladatát. Szerencsés voltam, mert a B-ligában mindjárt két érmet szereztünk, Hepp Kupa és a bajnoki aranyat, a következő évben bronzérmesek voltunk a Magyar Kupában, majd az azt követő évben ezüstérmünk lett a bajnokságban és a kupában is. Az számomra érdekes időszak volt, mert egyszerre a válogatott szövetségi kapitányaként, a Szolnok szakmai igazgatójaként és a KTE vezetőedzőjeként kellett eredményesen dolgoznom. A kosárlabda mára Kecskeméten az Akadémiával és a KTE-vel együtt nagyon sokat fejlődött, és sokat fejlődött a szakmai háttér is, Forray Gábor, Váradi Kornél, Hegedűs Gergely és Dusan Markovic együtt nőtt a klubbal. Fontos, hogy itt van egy rendszer, amit mindenki megtanul, talán ennek is köszönhető, hogy idén az A-csoportban pótolni tudtuk a szezon előtt az első háromnak gondolt U23-as játékost, amikor azok kiestek. Sőt, úgy éreztem, hogy ha kellene, még mások is előre tudtak volna lépni, és ez nagyon jó érzés. Mondhatom azt, hogy ez volt a gyümölcse az U20-ban és a B-ligában befektetett munkának, világosan beigazolódott, hogy van értelme komolyan dolgozni a fiatalokkal. Fárasztó és nehéz volt az elmúlt tíz év, ezért itt most kicsit visszább lépek, és marad az U20-as csapat és a B-liga. Összességében azt mondhatom, hogy Kecskeméten folyamatosság és rend van, jó az út, amin az Akadémia és a KTE jár.”

Biztosan kijelenthető, hogy mindez a folyamatosság és rend szerepet játszott abban, hogy a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a várakozásokon messze felül teljesített a 2021-22-es évadban. Forray Gábor vezetőedző – érthetően - az utolsó mérkőzés óta még szebbnek látja az elért eredményeket.

„Fantasztikus és egyben őrült szezon van mögöttünk, óriási élmény volt játékosnak, edzőnek, sportvezetőnek, szurkolónak egyaránt – utalt a kupában elért bronzéremre és a bajnokság 4. helyezésére Forray Gábor. – Minél több idő telik el az utolsó mérkőzés óta, annál jobban felértékelődik bennem az elért szép eredmény. Mondhatni csoda kategória, hogy ilyen évet tudhatunk a hátunk mögött. Előzetesen nem sokan gondolták, hogy elérhetünk eddig, de a csapatnak volt karaktere, tartása, és ez hozta meg a sikereket. A szezon elején Váradi Kornél volt a vezetőedző, és bebizonyosodott, hogy jól válogatta össze a játékoskeretet, csak kényszerből kellett némileg módosítani. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a fiataljaink sokat fejlődtek, és megmutatták, hogy lehet velük számolni, ez a kecskeméti kosárlabda jövőjének szempontjából rendkívül fontos. Természetesen még rengeteg munka vár rájuk, de az első lépéseket megtettük közösen, és azon dolgozunk, hogy a fejlődés továbbra is fokozatos és folyamatos legyen, már a következő szezonban is érzékelhető eredménnyel járjon. Egy éve hat felnőtt játékossal és fiatal tehetségeinkkel vágtunk neki a szezonnak. A következőben sem lesz más a koncepció. Az értékeinket szeretnénk megtartani, a fiatalokkal hosszabbítottunk, a magyar magunk stabil. A légiósok közül kettővel már sikerült megegyezni, a távozók helyére vannak kiszemeltek, azon dolgozunk, hogy öt minőségi légióssal vágjunk neki az előttünk álló évadnak. Fontos lesz, hogy olyan legyen az ide érkező játékos személyisége, amely illeszkedik a mi filozófiánkba. Remekül működött az öltözőben a kémia, ez most is kulcsfontosságú lesz.”

Tizenhét évesen érkezett Kecskemétre, mára az egyik ígéretes tehetsége a kecskeméti kosárlabdának Tóth Barna, aki júliusban ott lesz a B-divíziós Európa-bajnokságon az U20-as nemzeti csapattal. A 19 éves kosárlabdázóval a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét szerződést hosszabbított, ezzel is jelezve, hogy a klub számít rá.

„Nagyon sokat jelentettem számomra, hogy a klub vezetősége meg akart tartani – kezdte a fiatal irányító, Tóth Barna. – Örömmel írtam alá a folytatásról szóló szerződést, hiszen érzem, hogy Kecskeméten számítanak rám és a többi fiatalra is. Ennek bizonyítéka, hogy a rájátszásban is rendre játéklehetőséghez jutottunk, ami úgy gondolom, nagy dolog. Véleményem szerint jól helyt tudtunk állni ezeken a feszült meccseken is. Köszönhető ez annak, hogy rendkívül sok plusz munkát végzett velünk a szakmai stáb az A-csoportos keretnél, és a B-ligában is hétről hétre fejlődni tudtunk Ivkovic Stojan irányításával. A KTE számára egy kiváló szezon jött össze, és ez mindannyiunk számára emlékezetes marad. Bízom benne, hogy a következő évben még több szerepet kapunk, és sokat tudunk segíteni a csapatnak, ezzel együtt még jobban beleerősödünk az élvonalba. Szeretnék idővel meghatározó játékosa lenni az A-csoportos együttesnek. Ehhez persze még rendkívül sok munkára lesz szükség, de minden erőmmel azon leszek, hogy ezt elérjem.”

Tóth Barnán kívül a klub valamennyi, az élvonalban is bemutatkozott utánpótlás korú játékosa Kecskeméten marad, Ivkovic Milán, Velkey Géza, Botka Botond, Takács Erik, Tóth Balázs, Tóth Patrik, Kőházi Bence, Körmendi Bence, Kiss Dávid, Fazekas Máté augusztusban kezdi meg a felkészülést a bajnokság(ok)ra. Természetesen lesznek mellettük mások is – Forray Gábor vezetőedző döntése szerint immár biztosan Kecskeméten folytatja Wittmann Krisztián, Karahodzic Kemal, Rastko Dramicanin és Kucsera Dániel, valamennyien aláírták az új évadra szóló szerződésüket.

 

Szerző: Komáromy András, 22-06-29 09:25