Váradi Kornél, csapatunk fontos láncszeme

Váradi Kornél nagyon fontos láncszeme a gépezetnek a KTE-Duna Aszfaltnál, hiszen az ő háttérmunkája rendkívül sokat segít Forray Gábor vezetőedzőnek. A felnőtt csapaton túli munkája mellett a B-csoportos együttesünket is irányítja, továbbá az Akadémia U18-as korosztályának a trénere, immár két éve.

Váradi Kornél 23 éves koráig profi kosárlabdázó volt, majd a térde miatt döntenie kellett, és végül felhagyott az aktív játékkal. Csapatkapitányunkkal, Wittmann Krisztiánnal sokat játszottak egymás ellen, nemrég egy kép is felkerült erről közösségi oldalukra, amely egy U18-as országos döntőn készült, ahol mindketten bekerültek az All Star csapatba.

-         Rengetegszer léptünk pályára egymás ellen Krisztiánnal. Ő a székesfehérvári csapatot erősítette, én pedig a Szombathelyben játszottam hátvédként – mesélt a régi szép időkről Váradi Kornél. -  A képen még Tóth Norbi is rajta van a jobb szélen, vele is a mai napig jó a kapcsolat, dolgoztunk a Falcónál közösen. Illetve a jelenleg aktív játékosok közül Ferencz Csaba, aki itt is a nagy rivális Körmend csapatát képviseli. 23 éves koromban azonban a térdem miatt döntenem kellett, és végül felhagytam a játékkal. Ezután sem szakadtam el a kosárlabdától, Szombathelyen utánpótláscsapatokat edzettem. Az U16-os és U18-as korosztályokkal bajnoki címet nyertünk, illetve az U20-szal bronzéremig jutottunk. Majd felkérést kaptam, hogy Bencze Tamásnak segítsek a felnőtteknél, ez nagy megtiszteltetés volt számomra. Több éven keresztül dolgoztam a Falcónál, többek között Andjelko Mandiccsal, Kálmán Lászlóval, valamint Szrecsko Szekuloviccsal.

A szombathelyi évek után vezetőedzői posztot vállalt Sopronban az A-csoportos együttesnél, ami bár nem volt hosszú életű, mégis fontos állomás volt karrierjében. Ezután keresték meg Kecskemétről, és nagy örömmel csatlakozott a KTE-Duna Aszfalt és a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai stábjába.

-         Nem úgy sikerült a soproni munka, ahogy azt terveztem, de nagy tanulság volt. Levontam a konzekvenciákat, és úgy gondolom, hogy erőt tudtam meríteni abból az időszakból is. A kecskeméti megkeresést örömmel vállaltam el ezt követően, mert láttam, hogy profi szemlélet és rendezett körülmények vannak mind az utánpótlás, mind a felnőtt csapatoknál. Az U18-as együttessel sokat léptünk előre, idén bejutottunk a 16 közé, ott voltunk a kiemelt bajnokságban. Ráadásul a mi keretünk fiatalabb is egy-két évvel, mint az átlag ebben a korcsoportban.  Wittmann Krisztiánnal karöltve egy jó szellemiségű csapattal tudtunk dolgozni, akik fogékonyak voltak a szakmai dolgokra, illetve az erőnléti részben nagyon sokat segített Csorba Andi. Kár, hogy a koronavírus  veszélyhelyzet miatt leálltak a küzdelmek. Jelenleg igyekszünk az interneten keresztül továbbra is ösztönözni a fiúkat, hogy mikor újra nekilátunk a munkának közösen, akkor azt a legjobb formában kezdhessük.

Az NBI/B-ben is szemmel látható az előrelépés. Az Akadémiáról feljövő fiatalok, és a már A-csoportos csapatnál kopogtató tehetségek megmutatták, hogy van bennük potenciál. Olyan meccseket is megnyertünk már idén, amelyeket előző évadban elveszítettünk rutintalanság miatt. A cél, hogy minél előbb eljuthassanak arra a szintre, hogy a legjobbak között edzhessenek, és ha élnek a lehetőséggel, pályára is lépjenek. Most az egyéni edzésterveket, mindenki maximálisan betartja, ezért úgy vélem, hogy jó állapotban tudunk majd visszatérni a közös munkához.

A KTE-Duna Aszfalt felnőtt csapatánál  nagyon sokat nyom a latba az a háttérmunka, amivel segíti Forray Gábor vezetőedző munkáját.

-         Úgy gondolom, hogy jó összhangban dolgozunk, kiválóan tudjuk szervezni a közös munkát. A fő feladatom, hogy Forray Gábor keze alá dolgozzak. Gondolok itt az adminisztrációra, saját csapatunk és az ellenfél feltérképezésére. Együtt szoktuk megbeszélni, hogy a meccseken milyen taktikával tudunk a leghatékonyabban pályára lépni. Videóelemzésekkel, szituációk megvágásával segítem továbbá a munkát, hogy a játékosaink pontosan tudják, mi az, amiben még többet várnánk, mire kell odafigyelni. A mostani időszakban is használt Polar-rendszer kezelését is én koordinálom. Az alapozás során, szezon közben is hasznosak ezek az eszközök, de most kiváltképp segítségünkre vannak, hogy követni tudjuk a játékosok munkáját. Az eddigi tapasztalat pozitív, mindenki alázatosan végzi az edzésterveket, amelyeket megküldünk nekik online. Pontosan tudják a fiúk, hogy ezekben az időkben is profi szemlélet szükséges, és most kell megmutatni, hogy vérbeli sportemberek.

Váradi Kornél feleségével és kislányával jelenleg Nagykőrösön él, és folyamatosan felügyeli a játékosok által megküldött Polar-rendszer adatokat, és Forray Gáborral közösen hétről-hétre küldik az edzésterveket. A bajnokságok miatti elfoglaltságok sok időt és energiát emésztettek fel, most viszont családjával tudja tölteni ideje nagy részét.

-         Furcsa helyzet ez most mindenki számára, így nekem is, de a legfontosabb a fegyelem és hogy betartsuk az előírásokat. Az edzések és mérkőzések miatt nem sok időt töltöttem otthon korábban. Természetesen nagyon hiányzik már, hogy újra együtt edzhessünk a srácokkal, na meg persze mérkőzések is.  Most ez a szerencse a szerencsétlenségben, hogy többet tudok a családommal lenni. Kislányom óvodás, szeptemberben megy majd iskolába, vele foglalkozunk sokat nejemmel, Ritával. Emellett játszunk, sportolunk közösen. Szakmai fronton is igyekszem fejleszteni magamat, rendszerezni az eddigi tapasztalatokat, továbbá olyan edzői videókat, elemzéseket nézek, amelyek jól jöhetnek majd. Mert természetesen mi minden egyes nap a folytatásra készülünk!

Szerző: Komáromy András, 20-04-20 11:49